Venture Securities är ett privat investeringsbolag för satsningar i onoterade bolag. Vi började investera i start-ups redan 1984 och har hittills varit aktiva delägare i ett 80-tal företag

Lars Lindgren 1984 med sin nya HP150 pekdator med en hårddisk på hela 10 MB!

HUR DET HELA BÖRJADE...

1984: Lars Lindgren bildar Venture News AB som ger ut månatliga nyhetsbrev om utvecklingen på riskkapitalmarknaden i Sverige och internationellt.


1985: Lars Lindgren bildar Svenska Riskkapitalföreningen (SVCA) och arbetar som verkställande ledamot 1985-91 och 1993-95 samt som ordförande 1996-97.


1986: Företaget byter firma till Venture Securities och fokuserar på nyemissioner till onoterade företag tillsammans med Stockholm Fondkommission.


1988: Venture Securities bildar Campanius Venture KB, Europas första fund-of-funds för befintliga andelar i internationella VC-fonder. Campanius blir delägare i fonder i framför allt USA men även i UK och Frankrike.


1988-90: Venture Securities genomför kapitalanskaffningar åt flera onoterade företag och bygger upp en rätt så spretig portfölj med egna innehav i diverse fantasifulla projekt över hela världen varav en hel del går åt skogen.


Baserat på lärdomarna under 1980-talet fokuserar vi numera på investeringar i svenska start-ups inom branscher där vi känner oss komfortabla, där vi kan arbeta nära grundarna och där vi har möjlighet att bidra till en positiv utveckling. Detta förändrade fokus har hittills varit mycket lyckosamt.


AFFÄRSÄNGELSYNDIKATET FÖRETAGSBYGGARNA


1993 bildades FöretagsByggarna AB där Lars Lindgren investerade tillsammans med bl a Martin Gemvik, Sture Lundén, Per-Henrik Norhagen och Johan Edfeldt.


FöretagsByggarna gjorde många mycket lyckade investeringar, bl a NeoPharma som utvecklade medicinering för Parkinson-patienter och såldes till Solvay 1999 och schemaläggningsbolaget Time Care som såldes till Allocate Software 2001.


Under åren 2003-06 förvaltade FöretagsByggarna VC-fonderna Slottsbacken I och II med innehav i Sverige, Norge, Finland och USA. En av de investeringar som ägarna ansåg borde läggas ned var Marratech i Luleå som vi lyckades sälja till Google och bolagets teknik blev sedan en del av Google Hangout.

Delar av FöretagsByggarna 2004. Från vänster Lars Lindgren,

Martin Gemvik, Per-Henrik Norhagen och Johan Edfeldt

BILDANDE AV DHS VENTURE PARTNERS


Redan för snart 20 år sedan började Lars Lindgren fundera på att starta ett affärsängelnätverk med alumni från Handelshögskolan som skulle investera i start-ups med grundare som gått på Handels. Motivet var att bidra till att hjälpa duktiga entreprenörer och att "ge tillbaka" till skolan men givetvis även att ha trevligt tillsammans med andra Handels-alumni.


För att driva ett sådant nätverk behövs en riktig eldsjäl och det var först 2015 då Lars träffade Luca Banderet som planerna blev verklighet. Luca driver J12 tillsammans med Emmet King och Alexander Paterson från Handels MBA-program och de har nu även startat en VC-fond kallad J12 Ventures för att investera i tidiga faser.

https://www.j12ventures.com/


DHS består av 25 partners som alla gått på Handels och som investerar sina egna pengar parallellt med DHS. Vi har hittills gått in i ett tjugotal start-ups. Den allra första investeringen var i Karma och därefter Qasa, Airinum, Formulate, Insurello och flera andra spännande bolag. Värdet på DHS portfölj har mer än tredubblats sedan starten 2015 så det går åt rätt håll!

http://www.dhsventurepartners.com/


VD:arna för DHS Venture Partners fyra första investeringar.
Från vänster Andreas Willgert från Formulate, Alexander Hjertström från Airinum, Hjalmar Ståhlberg Nordegren från Karma och Ludvig Persson Lejon från Qasa

MEDVERKAN I PROPEL-FONDERNA


2014 bildade STING (Stockholm Innovation & Growth) den första Propel-fonden för att investera i de 16 bolag som antogs till STINGs accelerator-program. Pengarna till Propel kom från 20 utvalda affärsänglar och bland bolagen fonden investerat i kan nämnas Apprl, Sellpy, Sudio och Qasa.


Året efter bildades Propel II som har investerat i bl a Airinum, Beatly, Impactpool, Match2One, Sniph och World's Marathons.


Propel III bildades 2016 och har investerat i 26 bolag, bl a All Ears, Medicheck och Musqot.


2017 bildades Propel IV som har investerat i bl a Learnster, 2019 bildades Propel V och 2022 bildades Propel VI.


Vi har investerat i samtliga Propel-fonder och dessutom gjort aktiva investeringar direkt i flera av bolagen (se under fliken "Investeringar").


Sedan 2019 är Venture Securities en av ett fåtal utvalda investerare som har ett s k saminvesteringsavtal med statliga Saminvest.

http://www.saminvest.se/sv/nyheter/23-miljoner-i-extra-investeringskapacitet-nar-saminvest-matchar-propel-capital-investerare


Peder Hasslev och Erik Wijnbladh från Saminvest och Maria Ljungberg från STING/Propel-fonderna samt några av de utvalda affärsänglarna

INVESTERINGAR I VENTURE CAPITAL-FONDER


För att bredda nätverket och lära oss mer om olika branscher har Venture Securities investerat i ytterligare ett par fonder:


2013 gick vi som enda europeiska limited partner in i Streamlined Ventures baserad i Palo Alto. Streamlined har investerat i ett 40-tal amerikanska start-ups och går in i seed- och A-rundor. 

http://streamlinedventures.com/


Fondens första investering var i Applovin som vid börsnoteringen 2021 fick en värdering på närmare 400 gånger det investerade kapitalet.

En annan av Streamlineds första investeringar var i DoorDash som börsnoterades i december 2020 till en värdering på över 1.000 gånger det investerade kapitalet



2014 gick vi in i GP Bullhound Sidecar III som i sin tur investerat i bl a Spotify, Klarna, Matsmart och LeoVegas.

https://www.gpbullhound.com/



2022 gick vi in i SSE Ventures som investerar i startups med koppling till Handelshögskolan. Vi är även med i antagnings-kommittén som väljer ut vilka bolag som får komma med i SSE Business Lab.

https://www.hhs.se/en/outreach/sse-initiatives/sse-business-lab



LYSSNA PÅ MER OM VÅR VERKSAMHET!

Pepins har intervjuat Lars Lindgren om hans erfarenheter som affärsängel sedan 1984. Du kan lyssna här:

https://soundcloud.com/pepins-peptalk/du-saljer-inte-nar-du-vill-salja-du-saljer-nar-nagon-vill-kopa